Size bir telefon kadar yakınız
0 531 641 30 41
Dil Seçin
tr

Doktora Tezi Nedir?

738 görüntülenme
Doktora Tezi Nedir?

Doktora tezi, yüksek lisans derecesinin ardından yapılan en yüksek akademik derece olan doktora derecesini tamamlamak için hazırlanan akademik bir çalışmadır. Doktora tezleri, bir araştırma konusunda derinlemesine bilgi sahibi olmayı ve bu alanda orijinal bir araştırma yapmayı gerektirir.

Öğrencinin kendi konusunda uzmanlaşmasını ve araştırma yapma, veri toplama ve analiz etme, sonuçları yorumlama, sonuçları yazılı ve sözlü olarak sunma gibi bir dizi adımı takip etmesini gerektirir. Tez konusu, öğrencinin araştırma ilgi alanlarına, disiplinlerine ve doktora programlarına bağlı olarak belirlenir.

doktora tezi

Öğrencinin danışmanı veya yöneticisi tarafından Doktora tezleri denetlenir. Tez konusunu belirlemek, tez planlaması, veri toplama, analiz, sonuçlar ve sonuçların tartışılması gibi her adım, öğrencinin danışmanı veya yöneticisi ile birlikte çalışarak gerçekleştirilir.

Doktora Tezi Yazım Aşamaları

Doktora tezi, bir araştırmacının en önemli çalışmalarından biridir ve bilimsel düşünme ve yazma becerilerinin yanı sıra araştırma yapma yeteneğini de ölçer. İşte doktora tezi yazma aşamaları:

  • Konu seçimi: Tezinizin konusu, ilgi alanlarınıza ve kariyer hedeflerinize uygun olmalıdır. Konuyu dikkatlice seçin ve literatür taraması yapın.
  • Literatür taraması: Tezinizin konusu hakkında literatür taraması yapın. Bu, daha önce yapılan araştırmaların bir özeti ve tezinizin nasıl bir katkı sağlayacağına dair bir fikir verir.
  • Araştırma tasarımı: Tezinizin tasarımını planlayın. Bu, veri toplama yöntemlerinizi, veri analiz tekniklerinizi ve diğer önemli ayrıntıları içerir.
  • Veri toplama: Araştırma tasarımınıza uygun olarak verileri toplayın. Bu, anketler, mülakatlar, deneysel veriler veya diğer kaynaklardan toplanabilir.
  • Veri analizi: Verilerinizi analiz edin ve sonuçlarınızı yorumlayın. İstatistiksel analizler yapmanız gerekiyorsa, bu aşamada yapılır.
  • Tartışma ve sonuç: Tezinizde elde ettiğiniz sonuçları tartışın ve yorumlayın. Ayrıca, sonuçlarınızın ne anlama geldiğini ve konu hakkında öğrendiklerinizi belirtin.
  • Referanslar: Yaptığınız araştırmalara dayalı olarak, kullandığınız tüm kaynakları listelemek için bir referans listesi oluşturun. Bu, tezinizin kaynaklarını diğer araştırmacıların incelemesine yardımcı olacaktır.
  • Tez taslağı: Tezinizin taslağını oluşturun. Taslağınızın bütününe dair kapsamlı bir planlamayı içermelidir.
  • İlk taslak yazımı: Taslağınızı kullanarak tezinizin ilk taslağını yazın.
  • Düzenleme: Tezinizi yazdıktan sonra, hataları düzeltmek, anlatımı netleştirmek ve tutarlılığı sağlamak için birkaç kez düzenleyin.
  • Sunum: Tezinizi sunum için hazırlayın. Bu, sunumunuzu hazırlamak, PowerPoint sunumlarınızı tasarlamak ve diğer görsel araçlarınızı planlamak anlamına gelir.
  • Savunma: Son aşamada, tezinizi savunmak için hazırlanın.

Doktora tezleri, genellikle 100 ila 400 sayfa arasında değişen uzunluklarda olabilir. Tez savunması adı verilen bir sunumda öğrenci, tezini özetler ve savunur. Tez savunması, bir panel tarafından değerlendirilir ve başarılı bir tez savunması, öğrencinin doktora derecesini tamamlaması için gereklidir.

Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak için WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir destek talep edebilirsiniz.

Marmara Tez Merkezi Çözüm Üretir…